A-merken na LUBACH-uitzending: prijzen gelijk met buurlanden

A-merkfabrikanten stellen dat in Nederlandse supermarkten veel promoties en aanbiedingen zijn, waardoor consumenten aan de kassa ongeveer net zoveel betalen voor hun boodschappen als in omringende landen. Ze reageren daarmee op een uitzending van het programma LUBACH. Daarin zei presentator Arjen Lubach dat A-merkfabrikanten allemaal “keihard misbruik maken” van de Nederlandse consument.
Volgens het programma hebben grote fabrikanten veel macht en rekenen zij hogere prijzen aan Nederlandse supermarkten dan aan Duitse. Ook gebruiken ze trucs zodat Nederlandse supermarkten hun producten niet uit goedkopere landen kunnen halen, stelt het populaire programma.
Directeur Cees-Jan Adema van de brancheorganisatie van voedingsmiddelenfabrikanten FNLI begrijpt de zorgen van consumenten over de stijgende boodschappenprijzen. “Maar als wordt gezegd dat het in Nederland heel veel duurder is dan in landen om ons heen: de feitelijkheid is anders.”
Promotiebeleid
“Nederland is een land dat zich kenmerkt door promoties in de supermarkt met wekelijkse acties en aanbiedingen”, legt Unilever uit. Het moederbedrijf van onder meer Dove, Knorr en Hellmann’s benadrukt dat veel A-merken vaak in de aanbieding zijn, waardoor de prijs aan de kassa een stuk lager ligt dan in het schap.
Supermarkten stellen de prijzen in de supermarkt en hun promotiebeleid bovendien zelf vast, aldus Adema. Onder de “belemmeringen” die zouden worden opgeworpen door fabrikanten ligt “geen goed onderzoek” ten grondslag, vindt hij ook.
Kleur
In de uitzending wordt ook gesteld dat chipszakken in Duitsland een andere kleur hebben, zodat ze hier niet meer verkocht kunnen worden. Dat is volgens PepsiCo, het moederbedrijf van Lay’s, onzin en heeft te maken met de geschiedenis van de chipsproducenten in Europa.
“Wij hebben geen enkel belang dat producten onnodig duur worden”, voegt fabrikant Nestlé eraan toe.
Topman Michiel Muller van onlinesupermarkt Picnic brengt daar tegenin dat A-merken inkoopmuren opwerpen en vindt dat een productprijs voor alle landen binnen de Europese interne markt moet gelden.
BuzzE