Aantal besmettingen blauwtong stijgt steeds langzamer

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – Het aantal besmettingen met het blauwtongvirus is opnieuw opgelopen, maar de stijging gaat steeds langzamer. Het virus is in totaal op 1722 plekken in het land vastgesteld, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Eerder verdubbelde het aantal gevallen zo ongeveer per week, en soms ging de toename nog sneller. Op maandag 15 juli meldde de NVWA 94 gevallen, een week later 503 en vorige week maandag stond de teller op 1094 gevallen.

De meeste besmettingen zijn nog altijd in de Achterhoek. Zo zijn er zestig gevallen vastgesteld in de gemeente Berkelland en evenveel in Oude IJsselstreek. Daarna volgen de gemeenten Bronckhorst (46) en Aalten (44). Overijssel is de enige provincie waar het virus in elke gemeente is aangetroffen. Ook het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg hebben veel besmettingen.

Flevoland

Blauwtong is nu ook vastgesteld in Flevoland. Dit was tot vorige week de enige provincie zonder besmettingen. Het virus is nauwelijks vastgesteld in Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland.

Blauwtong is een ziekte die vooral schapen treft, maar ook geiten, runderen en herten. Ook andere dieren kunnen een besmetting oplopen, zoals kamelen, lama’s, giraffen en okapi’s, maar het is onbekend of dat is gebeurd. Het virus veroorzaakt onder meer een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen bij vee. Daardoor kunnen ze sterven. Blauwtong wordt onder meer verspreid door besmette knutten, piepkleine steekvliegjes. Het virus is niet besmettelijk voor mensen.

Vaccinatie

In het voorjaar zijn veel dieren gevaccineerd tegen blauwtong. Volgens een eerste analyse van gezondheidsdienst Royal GD verlopen de infecties nu wat milder dan vorig jaar.

De Nederlandse Schapen- en Geitenfokkersorganisatie (NSFO) heeft eind juli een enquête gehouden onder haar achterban. Het aantal besmette dieren binnen getroffen bedrijven neemt de afgelopen weken toe, bij sommige veehouders zijn bijna alle dieren ziek. Ongeveer een op de tien zieke dieren overlijdt. Daarmee is de sterfte aanzienlijk lager dan bij de uitbraak eind vorig jaar. Toen stierven meestal bijna alle besmette dieren op een getroffen boerderij.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck