Aya Nakamura: van de banlieues naar Olympisch podium?

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Aya Nakamura, de koningin van de Franse streamingwereld, die een chanson van Edith Piaf ten gehore brengt tijdens de Olympische Spelen! Een meesterzet? De meningen zijn verdeeld…

Bij de Olympische Spelen draait het om sport en eenheid, toch? Maar wacht even… terwijl de atleten zich voorbereiden voor de de run op goud, woedt er een andere strijd op het podium: politiek gekibbel. Het epicentrum van dit alles? Aya Nakamura (29). Toen het gerucht de ronde deed dat Aya Nakamura, de enige echte diva van de Franse popscene, haar stembanden zou strekken tijdens de openingsceremonie in Parijs, brak de hel los vanuit radicaalrechtse kringen. Critici vallen hard uit naar de zangeres, die met haar sexy stijl en jongerentaal uit de Parijse banlieues de hitlijsten bestormt.

Édith Piaf

In een artikel van het Franse weekblad L’Express over de invloed van president Macron op de aankomende Olympische Spelen in Parijs, werd gemeld dat hij popster Aya Nakamura in stilte had ontvangen op het Élyséepaleis. Het doel? Overleggen over haar mogelijke optreden tijdens de Spelen. Nakamura zou een nummer van de legendarische Édith Piaf moeten vertolken. Volgens critici kan de muzikante van Malinese afkomst, die in haar liedjes veel straattaal bezigt, onmogelijk Frankrijk vertegenwoordigen. ‘Dit is Parijs, niet de markt van Bamako,’ stond op een spandoek dat activisten ontvouwden bij de Seine. Bamako is de hoofdstad van Mali.

Vulgariteit

Marine Le Pen, van Rassemblement National, haalde uit naar Nakamura’s stijl en roots. „Ik ga het met u hebben over haar outfit, haar vulgariteit, het feit dat ze niet in het Frans zingt”, zei ze op de nationale radio. „Ze zingt ook niet in het buitenlands. Ze zingt weet ik veel wat.” Politica Marion Maréchal, het nichtje van Marine, voegde eraan toe: „Aya Nakamura vertegenwoordigt de Franse cultuur noch de Franse elegantie.”

Seine

Aya zelf verklaarde eerder aan ‘Vogue’ dat haar muziek een weerspiegeling is van haar omgeving. „Ik ben opgegroeid met Arabische, Afrikaanse en Franse invloeden. Dit is mijn muziek. Dat maakt het juist krachtig. We zijn een diverse generatie en daar schuilt kracht in, als we het maar durven te tonen.”

Eiffeltoren

Aya Nakamura werd geboren in Bamako, Mali. Haar familie verhuisde al snel naar Frankrijk, waar ze neerstreken in Aulnaysous- Bois. Een arme, door criminaliteit geteisterde buitenwijk van Parijs. Ver weg van de chique boulevards en de schaduw van de Eiffeltoren, vond ze haar inspiratie in deze rauwe achtergrond. Hoewel ze een mode-opleiding volgde, stortte ze zich op haar 16e in de muziek met een groep vrienden. Drie jaar later lanceerde ze in 2014 haar debuutsingle, waarna ze uitgroeide tot een ware superster met hits zoals ‘Copines’, ‘Pookie’ en ‘Djadja’.

Strijdlied

Het Franse nationale voetbalteam adopteerde ‘Djadja’ zelfs als hun strijdlied tijdens het WK, compleet met gebaren uit de bijbehorende videoclip – een hand bij het oor als symbool voor een telefoongesprek. Nakamura’s nummers over liefde en verraad zijn maar liefst 7 miljard keer gestreamd. Vorig jaar zette ze geschiedenis neer door binnen 15 minuten drie concerten in Parijs uit te verkopen. Ze is nu hét icoon van de jeugd. Niet alleen in Frankrijk maar overal waar haar beats weerklinken en het feest losbarst.

Nepnagels

Gehuld in weelderige outfits, pronkend met extravagante nepnagels en omringd door een wolk van make-up, spreekt ze de taal van de straat. Met een trotse houding draagt ze haar afkomst en vermengt ze argot met flarden Engels, Arabisch en Bambara – een ode aan haar Malinese roots. In een interview toonde ze begrip Nakamura de kritiek op haar buitengewone taalgebruik. Maar, voegde ze eraan toe: „Het is belangrijk om de cultuur van anderen te accepteren. En ik, ik heb twee culturen.”

Storytellers

Aya Nakamura werd geboren in Bamako en kwam als kind met haar familie naar Frankrijk, waar ze opgroeide in een arme, door criminaliteit geteisterde buitenwijk van Parijs. Ze groeide op in een familie van West-Afrikaanse ‘griotten’, de storytellers die in Mali eeuwenoude verhalen en tradities sprankelend houden. Haar moeder was altijd al dol op zingen, en die muzikale passie zit diepgeworteld in Nakamura’s familie.

Mysterie

Of Aya Nakamura inderdaad haar zangkunsten zal vertonen tijdens de ceremonie van de Spelen, blijft een mysterie. De entertainer reageerde op de commotie via sociale media: „Jullie kunnen dan wel racistisch zijn, maar niet doof. Dat is wat je pijn doet. Ik ben hét onderwerp geworden van debatten, maar wat ben ik jullie eigenlijk verschuldigd?”

Kleuterklas

Talloze invloedrijke Fransen hebben zich inmiddels achter haar geschaard. De organisatie van de Spelen verklaarde dat ze ‘volledig achter de meest beluisterde Franse artiest ter wereld staan’. De Franse rapper Dadju stelde dat ‘de grootste artiest van het land kapot wordt gemaakt met argumenten uit de kleuterklas’. En Macron? Hij benadrukte nog eens dat Aya Nakamura een mooie plek verdient op de Olympische Spelen. „Ze spreekt tot een groot aantal van onze medeburgers en ik denk dat ze absoluut op haar plaats is bij een opening- of sluitingsceremonie.”

Bulldog

Aya Nakamura, zo vastberaden als een bulldog, laat zich niet zomaar aan de kant schuiven. Als je haar vraagt wat haar kracht is, zal ze je: „Ik ben de vriendin die veel meisjes graag hadden willen hebben. Mensen houden van me vanwege mijn oprechtheid, mijn authenticiteit en mijn levensvreugde. Ik ben echt en spontaan, ik ben mezelf. En daarbovenop ben ik zelfverzekerd, dat trekt aan.”

Tags

AYA NAKAMURA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck