Faber na EU-overleg over opt-out: heb steen in vijver gegooid

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

LUXEMBURG (ANP) – Voor het verzoek om een opt-out van Nederland op migratiebeleid “is niet al te veel enthousiasme”, zei asielminister Marjolein Faber na overleg met haar EU-collega’s. “Ik heb natuurlijk een steen in de vijver gegooid. In ieder geval is de boodschap overgekomen dat Nederland een strikter beleid wil hebben op het gebied van migratie.” Ze houdt vol dat het verzoek tot opt-out geen symbolische daad is.

“Een opt-out onderstreept dat we er een serieuze zaak van maken dat we een streng beleid willen. Ik wil grip hebben op migratie.”

Steun heeft ze van andere EU-ministers donderdag voor een opt-out niet gekregen, maar ze vindt dat haar “missie helemaal niet is mislukt”. Het doel van Faber is een strikter asiel- en migratiebeleid. “Ik zie dat daar draagvlak voor is.”

Herziening

De brief van Faber die ze in september naar de Europese Commissie heeft gestuurd met het verzoek om een opt-out zodra er een EU-verdragswijziging komt, wordt niet ingetrokken. “Ik verscheur helemaal niks. Een opt-out is een eerste stap. Het is ook iets van een lange adem.”

Het Nederlands-Oostenrijkse voorstel om de regels voor de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers te herzien, is donderdag wel goed ontvangen door de EU-ministers. Dertien EU-lidstaten, waaronder Duitsland, Frankrijk en Italië steunen het voorstel tot herziening van de regels, evenals de niet-EU-landen Noorwegen en Zwitserland. Onder meer België en Hongarije steunen het voorstel niet. De huidige EU-regels dateren uit 2008.

‘Andere wind’

De terugkeer van afgewezen asielzoekers moet makkelijker en sneller, zo staat in het voorstel. “Je kunt wel een asielsysteem hebben, maar als het aan het eind van de keten stokt, als je geen goed terugkeerbeleid hebt, dan gaat het allemaal niet werken”, zei Faber.

Onderdeel van de nieuwe terugkeerregels zou wat Faber betreft de vestiging van ’terugkeerhubs’ zijn, waar afgewezen asielzoekers buiten de grenzen van Europa wachten op terugkeer naar het land van herkomst. Plannen daarvoor leven al langer, maar stuitten op politieke weerstand. Faber is ervan overtuigd dat het nu wel gaat lukken. “Er is een andere politieke wind gaan waaien. In veel landen hebben burgers bij de verkiezingen laten merken dat ze het anders willen. De politieke wil is er.”

De ministers willen dat de Europese Commissie met een voorstel voor nieuwe terugkeerregels komt.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck