Felipe verleent Leonor hoogste onderscheiding

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

MADRID – De Spaanse koning Felipe grijpt de viering van zijn vijftigste verjaardag aanstaande dinsdag aan om zijn oudste dochter Leonor, die als toekomstig troonopvolgster de titel ‘prinses van Asturië draagt, de versierselen te overhandigen behorend bij de Orde van het Gulden Vlies.

Deze oorspronkelijk door de hertogen van Bourgondië ingestelde ridderorde is de hoogste onderscheiding die Spanje kent. Het is de eerste keer sinds zijn troonsbestijging in 2014 dat koning Felipe VI de Orde uitreikt.

Prinses Leonor (12) krijgt de historische onderscheiding tijdens een bijzondere bijeenkomst in het Koninklijk Paleis in Madrid. Naast haar ouders en zusje prinses Sofia zullen ook haar grootouders koning Juan Carlos en koningin Sofia aanwezig zijn, alsmede vertegenwoordigers van de hoogste staatsorganen aldus een mededeling van het paleis vrijdag.

De Orde van het Gulden Vlies is in 1430 ingesteld door Filips III van Bourgondië, in Nederlandse geschiedenisboekjes beter bekend als Filips de Goede (1396-1467). Hij regeerde onder meer over Vlaanderen, Brabant, Limburg, Holland, Luxemburg en Henegouwen – in feite een groot deel van de huidige Benelux. Hoofd van de Orde werden na het overlijden van Filips’ zoon Karel de Stoute, de Habsburgse keizers.

In later eeuwen vond er een splitsing plaats, waarbij zowel de Oostenrijkse Habsburgers als de Spaanse koningen hun eigen Gulden Vlies-onderscheidingen mochten verlenen. Spanje geeft ze sinds het begin van de negentiende eeuw ook aan protestanten, en zo werden de Nederlandse koningen Willem I, III en III lid van de prestigieuze Orde. Koning Juan Carlos verleende deze in 1985 aan koningin Beatrix, die daarmee na de Spaanse koningin Isabella een van de eerste vrouwen was aan wie het Gulden Vlies werd toegekend.

 

BUZZR

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck