Greenpeace mag klimaatzaak doorzetten, individuele eisers niet

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – Greenpeace mag zijn klimaatrechtszaak tegen de Nederlandse overheid doorzetten. De rechtbank in Den Haag heeft de milieuorganisatie ontvankelijk verklaard. Dat geldt echter niet voor acht individuele eisers die afkomstig zijn van Bonaire. Zij wilden ook officieel aan de zaak meedoen, maar de rechtbank wijst die wens af.

Greenpeace eist in de zaak dat de Nederlandse overheid maatregelen neemt om de uitstoot van broeikasgassen sneller te laten afnemen. Ook moet de overheid volgens de organisatie meer doen om inwoners van Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dan gaat het bijvoorbeeld om de zeespiegelstijging, die een bedreiging vormt voor het laaggelegen Caribische eiland. Bonaire is een ‘bijzondere gemeente’ van Nederland en bewoners hebben net zoveel recht op bescherming als inwoners van het vasteland, vindt Greenpeace.

De Bonairianen zijn niet-ontvankelijk verklaard, omdat ze volgens de rechter niet goed hebben onderbouwd waarom zij “een eigen rechtstreeks belang” zouden hebben, anders dan het algemene belang waar Greenpeace al voor opkomt. “Zij hebben geen eigen vorderingen ingesteld en de vorderingen die mede namens hen zijn ingediend, zijn zo geformuleerd dat zij iedereen betreffen die een bijzondere band met Bonaire voelt.” De wet die dit soort procedures mogelijk maakt, is bovendien “ingericht op het zoveel mogelijk door één organisatie doen behartigen van de belangen van grote groepen gedupeerden”.

Klimaatneutraal

Greenpeace vindt het jammer dat de eisers van Bonaire niet-ontvankelijk zijn verklaard, maar de organisatie is tevens “blij dat de zaak nu echt van start gaat”, reageert directeur Marieke Vellekoop. Ze noemt het wel “beroerd dat zoiets nodig is om de Staat aan zijn eigen afspraken te houden”.

De milieuorganisatie wil afdwingen dat Nederland al in 2040 klimaatneutraal is, tien jaar eerder dan de overheid als doel heeft vastgelegd. ‘Klimaatneutraal’ wil zeggen dat een land de hoeveelheid CO2 en andere broeikasgassen in de atmosfeer niet meer laat toenemen.

De individuele eisers blijven volgens advocaat Michael Bacon wel bij de zaak betrokken, “zodat de rechter uit eerste hand kan horen wat de impact van klimaatverandering op Bonaire nu al is”. Zo is een van de acht Bonairianen een boer die zegt door toenemende droogte en hitte minder gewassen te kunnen verbouwen. Een ander moet door de hitte vaker de airco aanzetten en is daardoor meer geld kwijt aan energie.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck