Joes Brauers hoopt met De Vuurwerkramp op erkenning nabestaanden

Joes Brauers hoopt met de nieuwe EO-serie De Vuurwerkramp op “erkenning” voor de nabestaanden van de ramp in Enschede in mei 2000 waarbij 23 mensen omkwamen en honderden gewond raakten. Dat zei de 25-jarige acteur, die in de serie de rol van een fictieve buurtagent speelt, tegen het ANP. De eerste aflevering van de vierdelige serie van regisseur Lourens Blok is vrijdag te zien op NPO 1.
Bij de ramp ontplofte 25 jaar geleden een vuurwerkloods in een wijk in Enschede, maar een duidelijke schuldige is nooit gevonden. De serie De Vuurwerkramp vermengt fictie met non-fictie. “Ik wil zo graag dat dit vooral ook voor mensen die het hebben meegemaakt een erkenning kan zijn en een blijk van dat het is gezien”, zegt Brauers. Naast de tv-serie brengt de EO ook een aanvullende YouTubeserie uit, De Vuurwerkramp: Ooggetuige. Hierin delen vier mensen hun ervaringen en vertellen ze over de impact ervan en hoe zij nu in het leven staan.
De tv-serie gaat over de nasleep van de ramp en wordt verteld vanuit de perspectieven van meerdere fictieve personages. Thomas Acda, Katrien van Beurden en Peter Blok spelen de andere hoofdrollen. “Er waren misschien een stuk of veertig draaidagen, maar door de verschillende verhaallijnen waren niet alle acteurs iedere dag nodig. Er was genoeg ruimte om aan alle dingen die intens waren wat lucht te geven. In die zin was het prettig dat het niet in één rits doorging”, zegt Brauers over de opnames.
Eerbetoon
De Limburger vond vooral het nadenken over de gebeurtenissen intens. “Maar ik ben acteur en ik leef me in. De omstandigheden op de set zijn zo realistisch mogelijk, dus dan kom je in die verbeelding. Maar het is natuurlijk op geen enkele manier te vergelijken met het echte leed. Ik kan me daarna afschminken, maar de gedachte dat het gebeurd is en hoe het gebeurd is doen je wel nadenken over de veiligheid als mens in het algemeen. Dat zijn dingen die me zijn bijgebleven.”
De acteur benadrukt dat de serie bedoeld is om de ramp in herinnering te houden. “We zijn niet in staat om de waarheid op tafel te leggen, die blijft schimmig en ingewikkeld. Dat is ook helemaal niet het doel van de serie. We willen de mensenlevens en de wijk die het was laten zien. En dan ook laten zien wat er daarmee verloren is gegaan en hoe het er weer bovenop kwam. Dat is het mooie van fictie, dat je ook terug in de tijd kan naar voor de verwoesting en een eerbetoon kan bieden aan de mensen die daar echt woonden en het echt hebben meegemaakt.”
BuzzE