Joseph volhardt ondanks zoveelste kritiek: NSC-pensioenplan kan

DEN HAAG (ANP) – NSC-Kamerlid Agnes Joseph blijft erbij: het NSC-plan om deelnemers van pensioenfondsen inspraak te geven kan gewoon worden uitgevoerd. Woensdag kreeg ze voor de zoveelste keer kritiek op haar plan, wederom van haar ‘eigen’ minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken). Eerder kreeg ze al verzengende oordelen van onder meer de Raad van State, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.
Joseph had haar voorstel aangepast, nadat Van Hijum had gezegd dat het amendement in feite niet uitvoerbaar was. Ondanks de aanpassingen blijft Van Hijum bij het oordeel dat Josephs voorstel tot grote problemen zal leiden, en dat sommige van zijn bezwaren onvoldoende zijn weggenomen. Er zouden extra wetten nodig zijn om het plan uitvoerbaar te maken, wat minstens twee jaar zou kosten. “Het is geen relatief kleine ingreep: de transitie wordt erdoor beïnvloed.”
In de huidige wet staat al dat pensioenfondsen uiterlijk 1 januari 2027 over moeten zijn naar het nieuwe systeem. Het kabinet wil daar een jaar langer voor uittrekken, en kwam met een nieuwe wet om dat aan te passen. Op die wet is Joseph met een amendement gekomen. De vertraging die volgens Van Hijum gepaard gaat met haar voorstellen, kan ertoe leiden dat de aanpassingswet niet op tijd komt om 1 januari 2027 te verschuiven. Die blijft dan gewoon staan in de wet, waar fondsen zich aan moeten houden.
‘Georganiseerde kritiek’
Er is volgens hem de minister ook een principiëler punt: door verschillende regimes toe te staan, is er minder solidariteit in de pensioenwereld. Financiële tegenvallers worden dan minder onderling verdeeld.
Joseph heeft “alle punten langsgelopen” die Van Hijum eerder noemde. Zij vindt dat er sprake is van “georganiseerde kritiek” en dat haar plan “gewoon uitvoerbaar” is. Dat er geen inspraak is, vindt zij “onacceptabel”.
Eerdere clash
Het NSC-Kamerlid botste al eerder met de minister. “U houdt uzelf, en het volk, voor de gek”, verweet zij hem eerder. Die opmerking leidde tot consternatie in de Kamer: ze zou Van Hijum ermee betichten van leugens, en normaal gesproken komen dergelijke woorden neer op een motie van wantrouwen. Joseph wil die woorden woensdagavond niet herhalen, maar neemt ze ook niet terug. “Ik was in het vorige debat een beetje fel, maar het gaat me ook aan het hart”, reageerde ze desgevraagd.
ANP