Koningsdag 2022: zoervleisj van Café vlaai van Bakker Hermans en muziek van André Rieu

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Lola van Leeuwen

Het enige echte zoervleisj, bereid door Robin Berben van Café Sjiek, wijn van Limburgse bodem van Stan Beurskens uit Vijlen en onvervalste Limburgse vlaai uit de ambachtelijke bakkerij van Bakkerij Hermans, volgens velen de beste vlaaienbakker van Maastricht. Het is nu al zeker dat het koninklijk paar, met in zijn kielzog een nog onbekend aantal leden van de koninklijke familie in culinair opzicht niets tekort zal komen op woensdag 27 april. Op die dag staat alles in de Limburgse hoofdstad in het teken van Koningsdag 2022.

Door Maarten van Laarhoven

Op het voorplein van de Onze Lieve Vrouwebasiliek staat de koninklijke familie een belevenis vol geuren en smaken te wachten, zo is bekendgemaakt tijdens een drukbezochte persconferentie in het centrum van Maastricht. Leerlingen van de middelbare en hoge hotelschool helpen mee om de gerechten te bereiden en te serveren.

Terwijl het koninklijk gezelschap geniet van de culinaire specialiteiten uit de streek, staat aan de andere kant van het plein een wereldberoemde Maastrichtenaar zijn orkest aan te voeren. Niemand minder dan André Rieu brengt op tijdens de feestelijke lunch de mensen op de uitgebreide terrassen in hogere sferen. Er zal worden genoten en ongetwijfeld ook gesjoenkeld, zoals overal ter wereld het geval is op het moment dat de Maastrichtse grootmeester van de wals zijn opwachting maakt.

De inrichting van het culinaire plein is slechts een klein onderdeel van de manier waarop Maastricht op 27 april koningsdag beleeft. In overleg met een groot aantal partijen is een omvangrijk programma samengesteld, dat het hoge bezoek uit Den Haag in iets meer dan twee uur dient te ondergaan. Want hoewel Maastricht bekend staat om zijn bourgondische sfeer is er nog veel meer om van te genieten in de Europese stad bij uitstek.

Koningsdag 2022 begint om klokslag 11 uur op een brug: de Sint Servaasbrug, de oudste brug van Nederland. Dat startpunt is niet voor niets gekozen. Het staat symbool voor de vele facetten die er in de stad te vinden zijn, variërend van een bruisend internationaal studentenleven tot een voor een kleine stad bijna ongekend aantal culturele instellingen van nationaal en zelfs internationaal niveau. Maar de brug staat ook symbool voor de verbinding tussen het traditionele leven van de Maastrichtenaren en het moderne leven dat op allerlei manieren gestalte krijgt.

De Sint Servaasburg staat ook symbool staat wat burgemeester Annemarie Penn-te Strake betreft ook symbool voor de ‘verbondenheid en de vrijheid, die in Nederland onveranderd sterk aanwezig zijn, vertelde ze in een toelichting op het programma. ,,Koningsdag is een dag van de eenheid. Hoe belangrijk die eenheid is, ervaren we momenteel meer dan ooit. De oorlog in Oekraïne laat zien dat we constant naar verbinding moeten zoeken en dat het cruciaal is om openlijk respect en saamhorigheid te tonen.”

Maastricht was eigenlijk in 2020 al voorbereid op een grootscheepse viering van Koningsdag, waarvoor destijds – dankzij het weekend daarvoor – maar liefst drie hele dagen waren uitgetrokken. Helaas kon het feest niet doorgaan vanwege de verplichte overheidsbeperkingen in het kader van de coronacrisis. In een speciale televisietoespraak vanuit zijn woonpaleis Den Haag beloofde, beloofde hij het Nederlandse volk en meer in het bijzonder de Maastrichtenaren, de meest zuidelijke stad van Nederland zo snel mogelijk alsnog met een uitgebreid bezoek te vereren. ‘Maastricht, wat in het vat zit verzuurt niet’, zei hij.

Burgemeester Penn bracht deze woorden tijdens de presentatie van het uitgebreide programma in herinnering. ,,We zullen die waargemaakte belofte inlossen met een extra mooie dag. Een dag waarin het een ode brengen aan het leven in harmonie een eendracht”, aldus de burgemeester.

Koningsdag 2022 draagt de titel ‘Leef Maastricht’, omdat het in het programma sterk rekening is gehouden met de verscheidenheid aan manieren waarop de Maastrichtenaren in het leven staan. ‘Leef’ is daarnaast een Maastrichts dialectwoord dat ‘Lief’ betekent.   

Tags

KONINGSDAGMAASTRICHTMAXIMAWILLEM-ALEXANDER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck