Meer meldingen van discriminatie in 2024

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – De politie heeft vorig jaar 9613 meldingen van discriminatie gekregen, 623 meer dan in 2023. Dat staat in een donderdag verschenen rapport gemaakt in opdracht van onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bijna de helft van de meldingen gaat over herkomst, 29 procent over seksuele gerichtheid en 9 procent over antisemitisme.

Het gaat om de jaarrapportage ‘Discriminatiecijfers in 2024’, waarin het aantal meldingen bij officiële instanties is vastgelegd. Bij het landelijk meldpunt Discriminatie.nl kwamen vorig jaar 14.796 meldingen binnen, meer dan het dubbele van het aantal in 2023. Volgens de opstellers van het rapport heeft de bekendheid van het meldpunt daar “mede aan bijgedragen”.

Ook wordt het meldpunt beter gevonden voor discriminerende uitspraken van opiniemakers en politici, zo wordt toegelicht. In het rapport wordt in herinnering gebracht hoe huidig BBB-vicepremier Mona Keijzer vorig jaar zei dat antisemitisme “bijna onderdeel is van de cultuur” in sommige islamitische landen. Of hoe staatssecretaris Chris Jansen (PVV) geen afstand nam van de ‘minder Marokkanen’-uitspraak van Geert Wilders.

Online meldpunt

Ook andere instanties die discriminatie registreren, ontvingen meer meldingen. Bij Meld.Online Discriminatie stegen meldingen fors: van 483 naar 718, een toename van 49 procent. “Dit kan wijzen op een groeiende naamsbekendheid van het online meldpunt”, zo luidt een verklaring.

Bij het College voor de Rechten van de Mens steeg het aantal verzoeken om een oordeel van 581 naar 621. Ook bij de Nationale ombudsman nam het aantal meldingen na een daling in 2023 weer toe naar 311. Bij de Kinderombudsman bleef het aantal meldingen gelijk, namelijk op 19.

Maatschappelijk probleem

“Discriminatie is een maatschappelijk probleem dat veel mensen diep raakt. De (strafrechtelijke) aanpak van discriminatie krijgt bij de politie hoge prioriteit”, zegt Peter Holla, politiechef in Amsterdam. “We doen dat in samenwerking met de antidiscriminatievoorzieningen en andere ketenpartners.”

De gepresenteerde cijfers geven geen inzicht in de totale omvang van discriminatie in Nederland, omdat in Nederland slechts een klein deel van incidenten wordt gemeld en geregistreerd. Uit onderzoek uit 2024 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat slechts een op de tien dit doet.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck