Oproep CPJ aan Biden: zorg voor vrijlating journalisten Gaza

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) verzoekt de Amerikaanse president Joe Biden om druk uit te oefenen op de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voor onder meer de vrijlating van gevangengenomen journalisten. Dat staat in een verklaring over de open brief die onlangs door het CPJ is verstuurd aan het Witte Huis.

Netanyahu is woensdag in de Verenigde Staten, om in Washington het Congres toe te spreken. Het CPJ, dat met de brief tientallen internationale media en mensenrechtenorganisaties heeft verenigd, maakt zich al maandenlang zorgen over het grote aantal door Israël gedode journalisten en mediawerkers in de Gazastrook.

De belangenorganisatie vraagt Biden bij Netanyahu aan te dringen op de vrijlating van journalisten die “in administratieve detentie zitten of anderszins zonder aanklacht worden vastgehouden”. En ook wordt gehamerd op het “afzien van het willekeurig en opzettelijk doden van journalisten” door het Israëlische leger, staat in een verklaring. Volgens de laatste tellingen van het CPJ zijn er sinds het begin van de Gazaoorlog, door (lucht)aanvallen van het Israëlische leger al zeker 108 journalisten en mediawerkers om het leven gekomen.

Toegang tot Gaza

Onder de ondertekenaars waren onder meer Amnesty International USA, Reporters Without Borders, het Nederlandse Free Press Unlimited en verschillende grote mediabedrijven als BBC, CNN, Sky News, The Washington Post en persbureau Bloomberg.

Toegang tot de Gazastrook is voor buitenlandse media sinds het begin van de oorlog, door het grensbeleid van Israël, nagenoeg onmogelijk. De journalisten die nog verslag doen vanuit de belegerde enclave zijn veelal Palestijnse, op freelancebasis werkende verslaggevers. Volgens het CPJ werken zij al maandenlang “onder enorme stress” en moeten ze “in de tussentijd ook hun families proberen te beschermen en ze van voedsel, drinken en een veilige slaap- of schuilplaats proberen te voorzien”.

CPJ: dodelijkste conflict ooit

Begin februari omschreef CPJ-voorzitter Jodie Ginsberg de huidige oorlog tussen Israël en Hamas als “dodelijkste conflict voor journalisten dat het CPJ ooit heeft gevolgd”. Het CPJ werd in 1981 opgericht en zet zich sindsdien, om de persvrijheid wereldwijd te bevorderen, in om journalisten te beschermen tegen aanvallen, arrestaties, bedreigingen en censuur.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck