Passion-ster Jim de Groot: Van ‘anti-christ’ naar brave borst
Jim de Groot (44) was twee jaar geleden de grote verrassing als hoofdrolspeler in EO-Paashit ‘The Passion’. Die rol van lijdende Jezus kwam voor de zanger, theatermaker, docent drama op een middelbare school in Amsterdam en zoon van troubadour Boudewijn na een zware periode in zijn leven. Hij rekende tijdens een opname in een inrichting af met seks, drugs en rock ’n roll en kreeg door zijn Jezus-vertolking een zetje in de goede richting.
„Ik ben erg veranderd sinds ik als Jezus- figuur in ‘The Passion’ te zien was”, vertelt Jim de Groot tijdens twee tussenuren van internationale school Esprit waar hij lesgeeft. „Na die tijd ben ik een paar maal het klooster in gegaan. Een keer voor een stilteretraite en de andere keren om er voor de gezelligheid en de ontspanning te helpen. Rond ‘The Passion’ was het zo’n gekkenhuis, de rust van het klooster hielp me in het gareel te blijven.”
Eigenlijk was ‘The Passion’ het sluitstuk van een moeilijke periode van Jim. „Een jaar of zes ervoor liet ik me opnemen in een inrichting om van mijn drank- en drugsverslavingen af te komen. Wat ik vervolgens in het klooster leerde, was mijn boosheid achter me te laten en te handelen vanuit liefde in plaats van recalcitrantie.”
Zin in morgen
Jim, die scheidde van de moeder van zijn zoon en dochter en momenteel een ‘ingewikkelde liefde’ beleeft, weet niet waarom hij vaak kwaad was. „Dat vind ik ook helemaal niet interessant. Het gaat nu toch goed met me? Ik heb die periode afgesloten en ben blij dat ik weer zin in morgen heb.”
„Ja, dat klinkt misschien vreemd, maar er zijn tijden geweest waarin het me niets meer interesseerde of er een morgen zou komen en hoe die zou verlopen. Nee, ik was niet suïcidaal, maar compleet lusteloos. Nu kan ik uitzien naar dingen zoals volgende maand de voorstellingen van ‘We Are Family’, de huiskamerconcerten die ik op mijn gitaar geef. Of vanaf november het liedjesprogramma met het repertoire van Lennaert Nijgh waarbij ook onder andere Sjors van der Panne en Leonie Jansen betrokken zijn.”
Dus je zingt straks liedjes van je vader?
„Ja. Daarover heb ik erg getwijfeld. Ik ben namelijk erg rigide als het om zijn repertoire gaat. Voor deze voorstelling steken we sommige dingen in een ander jasje, en ik ben dan heel waakzaam. Want die nummers zijn perfect zoals ze zijn.
„Ik was niet suïcidaal, maar compleet lusteloos”
De liedjes van Lennaert gaan over mijn jeugd in Haarlem, ik ken alles wat erin voorkomt. Ze gaan voor een groot deel over mij. Het zal een hele toer worden om veranderingen toe te laten. Gelukkig snapt Leonie Jansen mijn positie. Ze beseft dat iedereen een ‘blinde vlek’ heeft. Voor mij zijn dat de liedjes van mijn vader.”
Hij kijkt op zijn horloge. De hoogste tijd om te gaan. „Mijn leerlingen wachten straks op me. Ik leer er heel veel van om op deze internationale school les te geven. Rond de honderd leerlingen heb ik, met wel vijftig nationaliteiten. Het zijn kinderen van expats tot oorlogswezen. Soms is het lastig om niet cynisch te doen tegen een kind van welgestelde ouders. Die kan het leven zwaar vinden omdat zijn ouders gescheiden zijn. Als je dat afzet tegen een ander kind dat ik ken, dat op zijn negende in zijn eentje van Aleppo naar Nederland liep en zo twaalf talen leerde spreken… Inmiddels kan ik daar niet meer boos om zijn.
ZO ZIET DE CAST VAN ‘THE PASSION’ 2017 ERUIT:
Roel van Velzen (Judas) en Remco Veldhuis (verteller) werden als laatste onthuld als castleden voor ‘The Passion’ die op 13 april 2017 in Leeuwarden wordt gehouden. Eerder werden de namen van Omri Tindal (Petrus), Kefah Allush (verslaggever), Elske DeWall (Maria) en Johnny Kraaijkamp jr. (Pilatus) onthuld. De Jezus-rol wordt vervuld door ‘The Voice of Holland’-deelnemer Dwight Dissels.