Prins Bernhard Cultuurfonds verandert naam in het Cultuurfonds

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Het Prins Bernhard Cultuurfonds verandert de naam in het Cultuurfonds. Dat laat de organisatie dinsdag weten. Het fonds werd begin oktober overvallen door het nieuws dat in het archief van prins Bernhard een NSDAP-pas was aangetroffen. Bernhard had daarvoor altijd ontkend lid te zijn geweest van de partij van Adolf Hitler.

“Met respect en waardering voor het verleden gaat het Cultuurfonds vanaf vandaag verder met een naam die past bij wie we nú zijn en met de focus op onze inhoud”, aldus directeur Cathelijne Broers. “Het Cultuurfonds is het enige fonds in Nederland waaraan je over de volle breedte van cultuur en natuur geld kunt geven en bij kunt aanvragen. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich in onze naam kan herkennen.”

Het Cultuurfonds komt voort uit het Prins Bernhard Fonds, waar de prins vanaf 1940 tot aan zijn overlijden in 2004 aan verbonden was. In 1999 werd de naam gewijzigd in Prins Bernhard Cultuurfonds. Het fonds investeert elk jaar ruim 35 miljoen euro in cultuur en natuur voor duizenden projecten in Nederland en het Caribisch deel van het koninkrijk.

Historicus Flip Maarschalkerweerd, tevens oud-directeur van het Koninklijk Huisarchief, vond de lidmaatschapskaart in het privéarchief van de prins. Hij meldde zijn vondst in NRC en in zijn boek De Achterblijvers. Koning Willem-Alexander reageerde op de vondst door te zeggen dat “we het verleden onder ogen moeten zien, ook de minder mooie gedeeltes”. “Ik kan me wel heel goed voorstellen dat het nieuws grote impact heeft, veel emoties oproept, met name bij de Joodse gemeenschap”, zei de koning daarover.

Het CIDI, een belangrijke stem van de Joodse gemeenschap in Nederland, prees de reactie van de koning. Wel gaf de organisatie aan graag een onderzoek te willen naar het oorlogsverleden van Bernhard. Demissionair premier Mark Rutte gaf daarna aan een door de overheid geleid onderzoek hiernaar niet nodig te vinden. Alle benodigde informatie is namelijk openbaar en het is aan historici om hier onderzoek naar te doen, aldus Rutte.

 

BUZZR

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck