Tom Waes helpt zwerfvuil rapen langs Schelde

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Tom Waes, de Belgische presentator van het VPRO-programma Reizen Waes, heeft als vrijwilliger tientallen kilo’s aangespoeld zwerfvuil opgeruimd langs de Schelde, meldt persbureau Belga. Hij werkte mee aan een actie van de ngo River Cleanup.

River Cleanup zet zich al jaren in voor het voorkomen en opruimen van plastic afval, vooral in en rond zeeën en rivieren. In het gebied van de opruimactie spoelt veel zwerfvuil aan. “We zijn hier al tien keer geweest en elke keer vinden we grote hoeveelheden zwerfvuil”, zegt Thomas de Groote, oprichter van River Cleanup. “Dat gaat van autobanden, metaal en jerrycans tot wegwerpverpakking en flesjes. Maar hoe verder je weggaat van het water, hoe meer microplastics je aantreft. Het gaat om al deels afgebroken plastics, en om grondstoffen van plastic. De bodem is ermee verzadigd, en dat is nog op vele andere plekken langs de Schelde het geval.”

Die microplastics vormen een steeds groter probleem, stelt De Groote. “Die komen in de natuur terecht, en in de zee, maar ze komen ook weer terug naar ons”, zegt hij. “Dat gebeurt via de lucht, via onze voeding, via ons drinken. Onderzoek wijst uit dat er microplastics zitten van onze hersenen tot ons bloed, en dat ze een gevaar zijn voor onze gezondheid. Ze kunnen kanker of onvruchtbaarheid veroorzaken, bijvoorbeeld.”

Dweilen

De opruimacties van River Cleanup zijn dan ook niet zozeer bedoeld om het probleem te verhelpen, want dat is dweilen met de kraan open, maar als bewustmaking. Waes kwam dinsdag een handje helpen. “Het is nog erger dan ik dacht”, zegt hij tegen Belga. “In elke bocht van de Schelde spoelt een massa afval aan. Van stalen kabels tot oorstokjes. Maar het is vooral heel veel plastic. Wat me het meest verontrust, is wat er hierachter in het riet gebeurt, waar die plastic in de loop der jaren afbreekt tot microplastics. Waar aarde zou moeten liggen, liggen alleen maar microplastics.”

Waes probeert zelf wegwerpplastics zoveel mogelijk uit zijn leven te bannen. “Het begint bij onszelf”, zegt hij. “Er komt bijvoorbeeld in ons land perfect drinkbaar water uit de kraan. Koop dus geen plastic flessen meer. Ik heb ook al mijn wasmiddelen vervangen door bioafbreekbare alternatieven, en ik gebruik herbruikbare koffiefilters. We kunnen er allemaal iets aan doen, door bij onszelf te beginnen. Daarnaast zou het de regering sieren om bijvoorbeeld tegen producenten van wasmiddelen te zeggen: het moet gedaan zijn met dat in plastic verpakkingen te verkopen.”

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck