Welmoed Sijtsma duikt in persoonlijke verhalen van bekende rampen

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Welmoed Sijtsma vond het heel bijzonder om aan het nieuwe programma Redding na de ramp te werken. In het WNL-programma onderzoekt Sijtsma de verhalen van mensen die ooit het slachtoffer werden van bekende rampen en zijn gered door iemand die ze daarna nooit meer zagen. Vervolgens brengt ze het slachtoffer en de redder weer bij elkaar. “Die mensen hebben een band die niet in woorden te vatten is. Ze blijven voor de rest van hun leven verbonden.”

Sijtsma vond het interessant om de rampen op deze manier te benaderen. “Het nieuws dendert vaak maar door, maar dit programma staat weer even stil bij de gebeurtenissen van toen”, vertelt Sijtsma. Als voorbeeld noemt ze de aardbeving op Haïti in 2010. “Ik weet nog precies die beelden op het journaal. Toen was ik zelf aan het nadenken over welk werk ik wilde doen en ik zag de bizarre impact van zo’n ramp.”

Voor het programma sprak Sijtsma onder anderen met Widlem, die destijds vier jaar oud was en in een kindertehuis woonde. “Hij zat te wachten op zijn adoptie toen het gebeurde. Dat gebouw was helemaal kapot en die kinderen stonden op straat. Er was geen eten of water en het was heel erg gevaarlijk. Toen is er een reddingsactie op touw gezet.” Widlem vloog van Haïti naar Nederland en werd geholpen door een Nederlandse militair. “Hij was een heel verlegen kind, maar hij voelde zich echt op zijn gemak bij die militair.” Daarom wilde Widlem hem graag bedanken, vertelt Sijtsma.

‘Afpellen’

Een ander voorbeeld is het verhaal van Stephan, die in 1994 de ramp met de ferry Estonia overleefde. “Dat was een ramp waar ik nog weinig van wist, maar het was enorm. Meer dan 850 opvarenden zijn overleden”, vertelt Sijtsma. Stephan overleefde het drama dankzij Margus, een man uit Estland. “Ze lagen urenlang in het ijskoude water. Margus hield Stephan warm en sprak hem moed in. Later bleek dat Stephans lichaamstemperatuur ontzettend was gedaald, maar Margus hield hem wakker. Stephan wist dat hij er zonder hem niet meer was geweest.”

“Het zijn hele persoonlijke verhalen en dat ik een stukje mag meewandelen, dat vond ik echt heel vet”, vervolgt Sijtsma. Volgens de presentatrice waren de gesprekken heel anders dan tijdens liveprogramma’s. “Dan heb je altijd hele korte gesprekken van misschien een kwartier. Maar nu hadden we hele dagen om die rampen helemaal af te pellen. Dat was heel uitdagend en heel tof.”

In Redding na de ramp komen in zes afleveringen verschillende rampen aan bod. Ook de vuurwerkramp, de tsunami in Azië, de poldercrash en de legionella-uitbraak in Bovenkarspel komen aan bod. Op 13 augustus verschijnt de eerste aflevering op NPO 1.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck