Wet tegen discriminatie op arbeidsmarkt strandt in senaat

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – De wet die discriminatie bij sollicitaties moet voorkomen, is na een uitzonderlijke behandeling gestrand in de Eerste Kamer. In de senaat kreeg het voorstel van demissionair minister Karien van Gennip geen meerderheid, ondanks toezeggingen van haar aan onder meer de VVD.

Om de laatste concessies te bespreken, hield de Eerste Kamer dinsdagavond een vierde termijn voor de bespreking van het wetsvoorstel. Normaal gesproken blijft een behandeling bij twee termijnen. De VVD stemde in de Tweede Kamer nog voor het plan. De Eerste Kamerfractie van de liberalen zegt niet zeker te weten of de wet effect zal hebben, terwijl deze wel tot extra regels voor (kleine) bedrijven zal leiden.

De wet zou bedrijven verplichten een werkwijze te hebben om discriminatie tegen te gaan bij sollicitaties en hierover te rapporteren. Van Gennip had toegezegd dat de strengere regels alleen gelden voor bedrijven met minstens vijftig werknemers. Ook zou de eerste twee jaar niet worden gehandhaafd. De VVD-fractie was niet gerustgesteld. Volgens GroenLinks-PvdA zochten de liberalen naar een excuus om niet akkoord te gaan met de wet.

‘Pijnlijk’

Op de aanpassingen die Van Gennip voorstelde, reageerden partijen verschillend. GroenLinks-PvdA noemde ze “te dragen”, de SP zei uiterst teleurgesteld te zijn over de “afzwakking”. De VVD wees erop dat de bewindsvrouw niet “de elegante weg” koos. Ze opperde namelijk om een nieuw wetsvoorstel in te dienen, nadat het oorspronkelijke voorstel was aangenomen. Daarmee vroeg de minister de Kamer in feite akkoord te gaan met een “spookwetsvoorstel”, vond VVD-senator Koen Petersen.

Ook de SGP, tegenstander van de wet, was het niet eens met de vorm. “Ik heb een beetje het gevoel dat we staatsrechtelijk aan het slalommen zijn”, zei fractievoorzitter Peter Schalk in het debat. Dat leidt volgens hem tot een “grillig spoor met een onzekere uitkomst”. GroenLinks-PvdA-senator Mei Li Vos stelde dat Van Gennip een heel “gebruikelijke route” voorstelde.

De demissionaire bewindsvrouw zelf laat in een reactie op sociale media duidelijk blijken teleurgesteld te zijn. “Buitengewoon pijnlijk dat een antidiscriminatiewet weggestemd wordt”, schrijft Van Gennip. “Dit is écht een gemiste kans.”

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck