Mijmeringen bij het failissement: De ziel van Joop was weg uit Le Garage
Een sterrenrestaurant mocht je Le Garage van Joop Braakhekke nooit noemen. Er aten wel sterren in zijn spiegelpaleis met donkerrood interieur, maar Michelin kende de culinaire sterren nooit toe aan de keukenbrigade van Joop Braakhekke. De roemruchte inmiddels failliete brasserie, die ooit onder architectuur van Cees Dam werd geconstrueerd, was een pleisterplaats voor de hoofdstedelijke society.
Zien en gezien worden. Zo was het. Van Hans van Mierlo, Rijk de Gooijer, Ans Markus tot Harry Mens. Iedereen genoot van de gastvrijheid van de energieke ‘kookgek’, het handelsmerk van Braakhekke die succesvolle kookschriften schreef en tv-programma’s maakte.
Met het overlijden van televisiekok Joop Braakhekke (‘ik ben helemaal geen kok’) in december 2016 verdween ook meteen de ziel uit de hot spot in de Amsterdamse Ruysdaelstraat 54. Niets ten nadele van Erwin Walthaus, de huidige uitbater die de erfenis van Braakhekke na diens dood beheerde. Maar de glorie van Le Garage verbleekte toen Braakhekke er niet meer was.
Inmiddels is het faillissement uitgesproken en de curator is aan de slag gegaan. Le Garage is een van de tienduizenden (horeca-) bedrijven die coronasteun moet terugbetalen.
Dit keer viel Le Garage over de rand, maar ook onder de bezielende leiding van Joop dreigde jarenlang serieuze financiële averij. Eén kwestie bepaalde lang het nieuws. Maar liefst 25 jaar (!!!) duurde het conflict tussen zakenman Peter Langendijk en Braakhekke over een bedrag van meer dan een miljoen gulden dat door Langendijk aan Braakhekke als investering in Le Garage was overgemaakt.
Volgens Langendijk was het een lening, terwijl Braakhekke stelde dat het om een investering ging, waarvoor Langendijk nooit dividend ontving. Het Zwaard van Damocles hing die 25 jaar boven het restaurant. Uiteindelijk moest Braakhekke toch zijn portemonnee trekken, maar kreeg hij later in hoger beroep wel weer gelijk.
Voor Le Garage en alle medewerkers is het faillissement een hard gelag. Nog steeds werd er prachtig gekookt en kwamen BN’ers er eten. Maar nooit meer stond Joop aan je tafel om heerlijk te roddelen of kreeg een medewerker ervan langs omdat hij zijn werk niet goed deed.
Voor je het weet is Le Garage straks weer een echte garage in Amsterdam Oud-Zuid. Dat levert misschien meer op dan de wereldberoemde steak tartare, de overheerlijke gegrilde haantjes of de bouillabaisse van de onvergetelijke kookgek.