Sharon op de hippe toer!
,,De bowl is tegenwoordig helemaal hip”, zegt DenD tv-kok Sharon de Miranda over de trend om een kom vol lekkers te serveren. ,,Vandaar mijn recept van de sushibowl. Enorm smaakvol en in een mum van tijd klaar.” Daarnaast introduceert Sharon graag ‘dukkah’ aan u. ,,Dit is een heerlijk mengsel van noten en specerijen. U kunt het gebruiken voor over de salade, in de soep, over de rijst en, zoals ik nu heb gedaan, als dip voor naanbrood. Het recept is voor een flinke pot dukkah. Vooral lekker om mee te experimenteren!”
Sushibowl met zalm, avocado en sojabonen
Het boodschappenlijstje
250 gr. sushirijst
2 eetl. rijstazijn
2 norivellen
200 gr. zalmfilet
2 eetl. sesamzaad
1 teentje knoflook
1 komkommer
1 rode ui
100 gr. sojabonen
2 avocado’s
Scheutje sesamolie
Peper en zout
20 gr. gember
Bereiding voor 4 personen:
- Kook de rijst volgens de verpakking gaar. Doe de rijst in een ruime kom en roer derijstazijn erdoor, met wat peper en zout naar smaak. Rasp de gember zo fijn mogelijk en roer deze door de sushirijst.
- Snijd de zalmfilet in blokjes van ongeveer 3 cm. dik en meng hier 1 teentje geperste knoflook en een scheutje sesamolie doorheen.
- Maak de avocado’s schoon, verwijder de pit en snijd deze in plakjes. Snijd met een dunschiller lange slierten van de komkommer. Snijd de rode ui in ringen. Kook de sojabonen gaar en rooster in een hete koekenpan de sesamzaadjes goudbruin (blijf erbij staan, want het is binnen 30 seconden klaar!).
- Voor het opmaken neemt u een kommetje. Plaats hierin eerst een norivel, dan wat rijst en bouw het vervolgens op als een schilderij. Als laatst strooit u er wat sesamzaadjes over.
Dukkah met naanbrood
Het boodschappenlijstje
Dukkah
75 gr. walnoten
75 gr. amandelen
50 gr. hazelnoten
50 gr. cashewnoten
2 eetl. sesamzaad
2 eetl. olie
Grof zeezout naar smaak
1 theel. komijnzaad
1 theel. venkelzaad
1 theel. fenegriekzaad
Naanbrood
500 gr. zelfrijzend bakmeel
400 gr. Griekse yoghurt
zout
1 eetl. pesto
2 dl. olijfolie
Bereiding Dukkah voor 4 personen:
Verwarm de oven voor op 180 gr. Plaats alle noten en specerijen op een ovenschaal en bak
deze 10 min. af. Laat het goed afkoelen, voeg alle zaden, specerijen en olie toe en maal het mengsel vervolgens fijn met een vijzel of in de keukenmachine.
Bereiding Naanbrood
Meng het zelfrijzend bakmeel samen met yoghurt, wat zout, en de pesto tot een elastisch deeg. Verdeel dit deeg in 4 stukken en rol deze uit tot ongeveer 2 cm dik. Smeer de bovenkant en de onderkant in met wat olijfolie en bak de naanbroden in een koekenpan gaar: 2 min. aan beide kanten.
Serveer de Dukkah en het naanbrood met wat olijfolie. Eet smakelijk!